torstai 21. lokakuuta 2010

aTeismi

Onko ateismi samaa kuin uskonto, kun kielletään jumalan/jumalien olemassaolo yhtä kiivaasti kuin uskovaiset uskoo niihin?

Tätä sanoilla leikkimistä kuuleekin usein herjattavan ateistien suuntaan, mutta kuinka oleellista se on ateistin kannalta? Fine, verratkaa ateismia uskontoon kuinka paljon haluatte, ateistille ateismi on silti ateismia. Jos kiistäisin joulupukin todennäköisyyden 100% minulle sanottaisiin että olen uskovainen?

Ateismi on sitä, ettei näe syytä tai järkeä uskoa jumalaan/jumaliin sen enempää kuin syytä uskoa joulupukkiin. Ja kun taas uskovaiset näkevät syyn uskoa jumalaan, joko heidän syynä on omakohtainen kokemus, turvallisuuden tarve tai tarve ymmärtää maailmankaikkeutta.

Jos väittäisin, että näin ufoja tuolla ylhäällä, monet haluaisivat enemmän todisteeksi kuin pelkän sanani. Mutta jotkut uskovat pelkän sanani perusteella. Todisteita ei tietenkään missä vaiheessa asiasta saada, ja osa jää uskomaan näihin ufoihin ja osa ei. Ne jotka eivät usko, eivät voi mitenkään kiistää tapahtunutta, mutta eivät näe myöskään mitään syytä uskoa ilman varteenotettavempia todisteita. Kummat ovat tässä tapauksessa uskovaisia?

Emme voi oikeastaan väittää, että jumalan/jumalien olemassaolosta olisi yhtään enempää todisteita kuin hullun miehen sanonta, sillä mitään yliluonnollista taltiointia meillä ei ole, vain tuhansia vuosia sitten kirjoitettuja tekstejä, jotka eivät tietenkään käy todisteesta sen enempää kuin hullu mies joka näki ufoja. Jeesus ehkä eli ja Mohammed, mutta mitä yliluonnollisuuden todistavaa meillä on siitä? Kristinusko ei ole enempää oikeassa kuin hindulaisuus tai islam, miten voimme määritellä mikä on "oikea" uskonto? Pelkästään tämä ristiriita on monen ihmisen ateismin alku.

Voidaan myös esittää, että ei ole mitään järkeä että tämä maailmankaikkeus vain itsestään tuli ja että maailma on niin kaunis, että jumalan/jumalien on pakko olla olemassa. No samasta syystä hullun miehen sanonta varmasti pitää paikkansa, koska onhan erittäin todennäköistä että kaikista miljoonista ja miljoonista planeetoista jossain olisi älykkyyttä, tai jopa sitä korkeampaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti