keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Keljujatti

Kävinpä viime viikonloppuna katsomassa Koljattia, ja hupaisa kokemus se olikin.

Kyseessä on siis Jari Tervon kirjaan perustuva näytelmä, jonka aiheena on ns. Matti Vanhasen nousu ja tuho.

http://www.hkt.fi/ohjelmisto/play.php?name=kolj

Näytelmässä Pekka Lahnanen(=Matti Vanhanen) esitetään pikemminkin sympaattisesti kuin ivallisesti. Lahnanen tahtoo selvästi vain hyvää ja on rehellinen itselleen. Näytelmä on osuvaa satiiria niin mediaa kuin politiikkoja kohtaan, myös perussuomalaiset saavat osansa esim. kohtaus jossa työtön perussuomalainen kaljoittelija valittaa kun maahanmuuttajat ei tee töitä. Näytelmässä inhimillistetään myös politikkoja, toisinsanoen politikot voivat olla tyhmiä ja ovat ihmisiä. Ei ne kivikasvot ja väkinäiset hymyt ole politikkojen todellista arkielämää.

Näytelmä sisältää paljon Jari Tervolle ominaista huumoria, joten en suosittelisi sitä ihmisille jotka eivät pidä härskeistä vitseistä ja Tervon huumorista. Kyseisessähän näytelmässä kävi monia "Yli kulttuurisia" hifistelijöitä, jotka katsovat näytelmiä katsomisen vuoksi, ja yllättäen näytelmässä vain murisivat "mitä tämä nyt on?". Ja reaktiot olivat varmaan samat mitä Hamletkin loi aikanaan. Onkin hyvä muistuttaa näille konservatiivisille teatterin ystäville, kuten muuan hesarin päätoimittaja joka repi housunsa Koljatin nähtyään, on hyvä muistuttaa ettei tämä nykyinen irstauden taso vedä lähellekkään vertoja esim. muinaisen Kreikan tai Rooman näytelmiin, ja että kaikki uusi tuntuu aina liian häpeälliseltä, kunnes lopulta se onkin normaalia.

Näytelmässä lähestymistapoja haukuttiin "helpoiksi", koska nämä kulttuurihifistelijät eivät kestä jos vertauskuvan tajuaa sekunnissa ja se on liian yksinkertainen. Tuntuu etteivät he nauti itse teoksesta vaan siitä tulevasta omahyväisyydestä "voi kuinka älykäs olen kun tajuan tämän, ahh mikä tunne tämä on." Monesti kirjoittajien tai dramaturgien hieno "vertauskuvallisuus" kompastuu pahasti omaan monimutkaisuuteensa, mitä yksinkertaisempi sen parempi.

Taide/teos on onnistunutta jos siitä:
1. Nauttii
2. Omaksuu
3. Ymmärtää
4. Oivaltaa
5. Muistuttaa
6. Tuntee

Itselläni täyttyi tästä näytelmästä nämä kaikki kohdat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti